Dari my dapur

air (2) asam pedas (2) ayam (8) bendi (1) briyani (1) bubur (2) daging (3) dendeng (1) durian (1) ikan (11) ikan patin tempoyak (1) kacang buncis (1) kacang panjang (1) kangkung (1) kari (1) kentang (1) kerepek (1) ketam (1) kopitiam (2) kudapan (1) kueh (1) lemon (1) makan luar (4) masak lemak (2) mcdonald (1) mee (2) minum petang (1) minuman (1) nasi (2) nasi ayam (1) nasi goreng (2) nasi kandar (1) nasi tomato (1) nenas (1) pajeri terung (1) pak su (1) pegaga (1) pizza (1) popiah (1) pulut (1) puri (1) rojak (1) roti (4) salad (1) sambal (4) sarapan (1) sardin (1) sayur (5) snek (1) sotong (2) sup (2) telur (2) tempoyak (1) tomyam (1) udang (8) yogurt (1)

Monday, July 11, 2011

Ikan bawal masam manis


Tak tau dah nak masak apa, bukak peti ais tenung lama-lama, usik iakn tak kena usik udang tak kena, last-last teringat ikan bawal baru beli dari pasar Pasir Penambang Tanjung Karang, masih fresh lagi. eee ini goreng garing-garing masak masam manis baru sedap ni... so inilah hasilnya...

Bahan-bahan
2 ekor ikan bawal
1 labu bawang besar
4 ulas bawang putih
1 inci halia potong halus-halus
batang saderi
sebelah lada benggala atau cili besar
cili sos
tomato sos
sos ikan
gula

Cara-cara
1. Lumurkan ikan bawal dengan kunyit dan garam
2. goreng garing, angat dan asingkan
3. Tumiskan bawang besar, bawang putih, lada benggala, batang saderi dan halia sampai naik bau
4. Masukkan cili sos, tomato sos, sos ikan gula, kacau kalau terlalu pekat tambah sedikit air
5. Biarkan sehingga mendidih dan curahkan atas ikan bawal yang telah digoreng tadi


No comments:

Post a Comment

Pembuka kata

aku terpanggil untuk mewujudkan blog ni adalah untuk berkongsi tentang apa yang aku fikirkan setiap hari. Setiap hari aku akan fikir, "nak masak apa hari ni ya???" persoalan yang sentiasa berada di fikiran apa bila nak balik kerja, persoalan seorang isteri dan ibu. Masakan apa yang digemari oleh anak-anak dan suami. Aku rasa lebih baik aku masukkan ke dalam blog, apa yang aku masak semalam, aku akan masukkan hari ni, dengan resipinya sekali, manalah tahu pengalaman apa yang aku masak ni dapat manfaat untuk orang yang membaca blog ni. Sebenarnya aku tak pandai masak, cuma try and error je, belajar dengan mak mertua dan cuba-cuba resipi dari blogger lain dan website masak-masak lain
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...