Monday, July 18, 2011

Kacang panjang asam rebus


Dah tak tau nak masak apa, pikir-pikir punya pikir masak asam rebus jelah, masakan yang paling mudah dan cepat.

Bahan-bahan

  • Kacang panjang. kacang bendi pun boleh gak
  • Bawang putih
  • Bawang Merah
  • Ikan bilis
  • Asam jawa
  • Cili api atau cili merah atau cili mesin (sikit je untuk bagi pedas sikit je)
  • garam
  • gula sikit - jika suka

Cara-cara
1. Tumbuk ikan bilis, bawang putih dan bawang merah sampai hancur
2. Campurkan semua bahan tumbuk dengan kacang panjang yang telah dipotong ke dalam periuk
3. Masukkan cili, air asam jawa secukup rasa
4. Hidupkan api, masukkan garam dan gula, masak sampai masak

ituje memang cepat dan mudah, tak perlu nak tumis-tumis, rebus je... rasa dia boleh tahan... sebab tengok en.mus menghirup kuah tak hengat... berpelu-peluh

1 comment:

  1. hmm tgk pun dah sedap. saya biasa gak buat camni, tp xde letak air asam or cili. so namanya ialah kacang panjang masak 'bening' (rebus la gak tu). pastu lawan dia, sambal belacan dan ikan goreng, nasi panas2..hehehe...

    ReplyDelete